Agricultura ecologică și certificarea ecologică devin tot mai ușor de înțeles când te informezi. Am descoperit destule gospodării care folosesc termenii “bio” și “eco” pentru a-și descrie produsele (însă fără să prezinte o certificare în acest sens)
Agricultură ecologică”, termen protejat şi atribuit de U.E
României pentru definirea acestui sistem de agricultură și este similar cu
termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte
state membre.
Rolul
sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai
potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi
dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii
ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice,
care să respecte factorii naturali şi de mediu.
În
perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate
genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de
sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor,
antibioticelor etc.
În
etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari,
a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză, pentru
prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologică are o contribuţie
majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creşterea activităţilor
economice cu o importantă valoare adăugată şi la sporirea interesului pentru
dezvoltarea spaţiului rural.
Obiectivele,
principiile şi normele aplicabile producţiei ecologice sunt cuprinse în legislaţia comunitară şi naţională din acest domeniu. Aceste norme,
alături de definirea metodei de producţie în sectorul de producţie vegetală,
animalieră şi de acvacultură reglementează şi următoarele aspecte legate de
sistemul de agricultură ecologică: procesarea, etichetarea, comerţul, importul,
inspecţia şi certificarea.
Prevederile
privind etichetarea produselor obţinute din agricultura ecologică, stabilite în
Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi
etichetarea produselor ecologice şi în Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al
Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007
sunt foarte precise şi au în vedere oferirea încrederii depline a
consumatorilor în produsele ecologice, ca produse obţinute şi certificate în
conformitate cu reguli stricte de producţie, procesare, inspecţie şi
certificare.
Pentru
obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi
siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie
urmat întocmai, pe toată trasabilitatea produsului.
Astfel,
înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea
,,produs ecologic” exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de
minimum doi ani.
Pe
durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie
să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională.
Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de
organisme de inspecţie şi certificare, în scopul controlului conformităţii cu
prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.
Produse certificate ecologic
În
România, controlul şi certificarea produselor ecologice este asigurată în
prezent de organisme de inspecţie şi certificare private.
Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza
criteriilor de independenţă, imparţialitate şi competenţă stabilite în Ordinul nr. 895/2016 pentru
aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare,
de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare şi de supraveghere a
activităţii organismelor de control. Aprobarea de către M.A.D.R a organismelor
de inspecţie şi certificare este precedată, în mod obligatoriu, de acreditarea
acestora realizată de către un organism abilitat în acest scop.
În
urma controalelor efectuate de organismele de inspecţie şi certificare,
operatorii care au respectat regulile de producţie vor primi certificatul de
produs ecologic şi îşi vor putea eticheta produsele cu menţiunea ,,ecologic”.
Pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele
menţiunAgricultură ecologică”, termen protejat şi atribuit de U.E
României pentru definirea acestui sistem de agricultură și este similar cu
termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte
state membre.
Rolul
sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai
potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi
dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii
ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice,
care să respecte factorii naturali şi de mediu.
În
perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate
genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de
sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor,
antibioticelor etc.
În
etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari,
a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză, pentru
prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologică are o contribuţie
majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creşterea activităţilor
economice cu o importantă valoare adăugată şi la sporirea interesului pentru
dezvoltarea spaţiului rural.
Obiectivele,
principiile şi normele aplicabile producţiei ecologice sunt cuprinse în legislaţia comunitară şi naţională din acest domeniu. Aceste norme,
alături de definirea metodei de producţie în sectorul de producţie vegetală,
animalieră şi de acvacultură reglementează şi următoarele aspecte legate de
sistemul de agricultură ecologică: procesarea, etichetarea, comerţul, importul,
inspecţia şi certificarea.
Prevederile
privind etichetarea produselor obţinute din agricultura ecologică, stabilite în
Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi
etichetarea produselor ecologice şi în Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al
Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007
sunt foarte precise şi au în vedere oferirea încrederii depline a
consumatorilor în produsele ecologice, ca produse obţinute şi certificate în
conformitate cu reguli stricte de producţie, procesare, inspecţie şi
certificare.
Pentru
obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi
siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie
urmat întocmai, pe toată trasabilitatea produsului.
Astfel,
înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea
,,produs ecologic” exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de
minimum doi ani.
Pe
durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie
să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională.
Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de
organisme de inspecţie şi certificare, în scopul controlului conformităţii cu
prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.
Produse certificate ecologic
În
România, controlul şi certificarea produselor ecologice este asigurată în
prezent de organisme de inspecţie şi certificare private.
Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza
criteriilor de independenţă, imparţialitate şi competenţă stabilite în Ordinul nr. 895/2016 pentru
aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare,
de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare şi de supraveghere a
activităţii organismelor de control. Aprobarea de către M.A.D.R a organismelor
de inspecţie şi certificare este precedată, în mod obligatoriu, de acreditarea
acestora realizată de către un organism abilitat în acest scop.
În
urma controalelor efectuate de organismele de inspecţie şi certificare,
operatorii care au respectat regulile de producţie vor primi certificatul de
produs ecologic şi îşi vor putea eticheta produsele cu menţiunea ,,ecologic”.
Pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele
menţiuni: referire la producţia ecologică, siglele, numele şi codul
organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a
eliberat certificatul de produs ecologic.
Sigla naţională ,,ae”,
specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite
pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a
produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică.
Aplicarea
logoului UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie începând cu
data de 1 iulie 2010 . Utilizarea acestuia rămâne opţională pentru produsele
importate. Folosirea logoului comunitar UE trebui să fie însoţită de indicarea
locului de producere al materiilor prime agricole. Această indicaţie poate fi
de forma 'UE', 'non-UE' sau/şi numele statului membru UE sau din afara UE, unde
au fost obţinute produsul sau materiile prime ale acestuia. Logoul comunitar
oferă recunoaşterea produselor certificate ecologic în întreaga Uniune
Europeană. Informaţii cu privire la modul de aplicare al logoului comunitar pe
etichetele produselor agroalimentare ecologice sunt regăsite în manualul de utilizare al logoului comunitar.
Sigla
,,ae”, proprietate a M.A.D.R , garantează ca produsul, astfel etichetat,
provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de
inspecţie şi certificare aprobat. Regulile de utilizare a siglei ,,ae” sunt
cuprinse în Anexa nr.1 la Ordinul comun pentru
modificarea şi completarea Anexei la Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 317/2006 şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
nr.190/2006 pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor
agroalimentare ecologice.
Dreptul
de utilizare a siglei ,,ae” pe produsele, etichetele şi ambalajele produselor
ecologice îl au producătorii, procesatorii şi importatorii înregistraţi la
M.A.D.R. În vederea obţinerii dreptului de utilizare a siglei „ae’’ de
certificare şi a siglei „ae” de comunicare, solicitanţii vor completa cererile de solicitare.
Consumatorii
care cumpără produse care poartă sigla naţională şi logoul comunitar pot avea
încrederea că: cel puţin 95% din ingredientele produsului au fost obţinute în
conformitate cu metoda de producţie ecologică şi produsul respectă regulile de
producţie ecologică. În plus, produsul poartă numele producătorului,
procesatorului sau vânzătorului şi numele sau codul organismului de inspecţie
şi certificare.
Toţi
operatorii care desfăşoară activitate în sistemul de agricultura ecologică,
înainte de a-şi începe activitatea, au obligația de a-și înregistra activitatea
la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Înregistrarea se realizează
prin depunerea la DAJ a fișelor de înregistrare însoțite de contractul încheiat
între operator şi organismul de inspecţie şi certificare menţionat în fişa de
înregistrare și declaraţia pe propria răspundere pentru deţinerea documentelor
necesare înscrierii în agricultura ecologică. Procedura de înregistrare a
producătorilor în agricultura ecologică este reglementată prin Ordinul nr. 1253/2013 pentru aprobarea
Regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică, cu
completările şi modificările ulterioare.
Agricultura
ecologică este un sector dinamic în România care a cunoscut în ultimii ani
o evoluţie ascendentă. Organizarea
comercializării produselor constituie un element important din filiera de
agricultură ecologică.
Una
din condiţiile esenţiale pentru dezvoltarea agriculturii ecologice o reprezintă
promovarea conceptului de agricultură ecologică în vederea conştientizării
consumatorilor de avantajele consumului de produse ecologice, astfel încât
aceştia să ofere un preţ mai mare pentru produse curate a căror calitate este
garantată de un sistem de inspecţie şi certificare.
Acţiunile
de informare a producătorilor, de instruire şi de promovare a conceptului de
agricultură ecologică sunt realizate de către organizaţii
de stat şi private. Educaţia în agricultura ecologică, în vederea
formării de specialişti pentru acest domeniu constituie o preocupare a instituţiilor de profil din învăţământul superior.
Ca
parte a campaniei de promovare a agriculturii ecologice în Uniunea Europeană,
la iniţiativă Directoratului General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al
Comisiei Europene, a fost creat site-ul www.ec.europa.eu/agriculture/organic/home_ro ce
are ca principal obiectiv informarea publicului larg cu privire la sistemul de
agricultură ecologică precum şi punct de plecare în realizarea campaniilor
promoţionale în diferite State Membre.
Toţi operatorii care desfăşoară activitate în sistemul de agricultura ecologică, înainte de a-şi începe activitatea, au obligația de a-și înregistra activitatea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Înregistrarea se realizează prin depunerea la DAJ a fișelor de înregistrare însoțite de contractul încheiat între operator şi organismul de inspecţie şi certificare menţionat în fişa de înregistrare și declaraţia pe propria răspundere pentru deţinerea documentelor necesare înscrierii în agricultura ecologică. Procedura de înregistrare a producătorilor în agricultura ecologică este reglementată prin Ordinul nr. 1253/2013 pentru aprobarea Regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică, cu completările şi modificările ulterioare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu