sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Metode de plantare a arbustilor de goji

In lunile Octombrie si Noiembrie, dupa caderea frunzelor si intrarea arbustilor in repaos vegetal, este perioada recomandata pentru plantarea de toamna.

Putin mai pretentioasa decat plantarea din primavara, din Martie-Aprilie, datorita atentiei sporite pentru protectia arbustilor impotriva iernii si a gerului ce urmeaza sa vina, plantarea de toamna ofera rezultate mai bune, deoarece, pana in primavara radacinile pomilor realizeaza un contact strans cu pamantul, ranile se caluseaza, uneori emit chiar radacini noi iar in groapa de plantare se acumuleaza umiditate, care se pastreaza si in perioadele mai secetoase din timpul primaverii.

Arbustiul plantat in  toamna poate intra, primavara urmatoare, in vegetatie, mai repede decat inceperea oficiala a sezonului de plantare din primavara, castigand cu aceasta ocazie mai mult timp pentru dezvoltarea acesteia.

Totodata o iarna geroasa combinata cu o plantarea defectuoasa poate duce la inghetarea radacinilor arbustiului, respectiv pierderea plantei.

Indiferent daca plantam toamna sau primavara, executam aceeasi pasi.

Gropile se fac cu putin timp inainte de plantare, sau in ziua plantarii, pentru a nu se pierde umezeala acumulata in sol, cu dimensiunile de 40 / 40 / 40 cm.
La plantare se va folosi doar material saditor certificat, care se procura de la pepinierele autorizate. Doar asa veti avea garantia ca primiti ceea ce ati comandat. Pana la plantare materialul saditor se pastraza in santuri cu adancimea de 50-60 cm acoperiti de pamant. 

Fasonarea radacinilor arbustilor consta in scurtarea si eliminarea celor ranite. Radacinile principale se lasa cat mai lungi, radacinile secundare se scurteaza cu 1/3 din lungime iar cele subtiri la 1-2 cm sau raman intacte.

Dupa fasonare, arbustii se mocirlesc cu un amestec format din pamant negru si apa pana la consistenta smantanii. Se poate folosi inamestecul mocirlei, ceai de salcie sau substante de inradacinare.(radistim)

Arbustii vor  trebui plantati pana la semnul ce indica adancimea la care au fost plantati in pepiniera, asezandu-se pe un musuroi de pamant, facut in mijlocul gropii de plantare.

Plantatul acestora se face de catre o echipa formata de obicei, din doua persoane. Una fixeaza si tine pomul in pozitie verticala in mijlocul gropii de plantare si la adancimea corespunzatoare iar cealalta trage pamant provenit din stratul fertil al solului, bine maruntit si reavan in jurul radacinilor.

Se scutura usor pomul, ca pamantul sa patrunda printre radacini, astfel in cat sa nu existe spatii goale. O radacina cu goluri de aer poate suferii de frig pe timpul iernii.

Dupa ce s-au acoperit radacinile cu un strat de 5-10 cm de pamant, se taseaza uniform pamantul in jurul pomului, incepand de la marginea gropii spre interior. Pe timp secetos, in special primavara, arbustii de Goji plantati au nevoie de apa cel putin cateva zile.

Plantarea arbustiului de goji poate fi realizata sub forma de pom, tufa  sau pe spalier.

Cultivarea sub formă de tufă poate presupune, acoperirea cu folie agrotextilă a rândurilor de plantare, deoarece ramurile sub greutatea fructelor, neavând araci sau spalier de susţinere, ajung pe suprafaţa solului.

Plantarea la o distanţă mărită între plante pe rând, pentru a preveni suprapunerea ramurilor de la două plante dezvoltate.

Metoda cultivării sub formă de tufă necesită mai puţine tăieri de rărire, iar recoltarea se poate face manual. Daca nu i se acorda atentie suplimentara fructele ce ating pamantul pot fi pierdute. Confortul culesului este redus de fructificarea aproape de pamant a arbustiului.

Pentru varianta sub forma de pom, acesta are nevoie de o distanta de minim 1,5 metri intre plante pentru a se dezvolta uniform. Intre randurile plantelor de goji, distanta poate varia in functie de suprafata cultivata si utilajele ce vor fi folosite in cultura. Recomandarea este de minim 2 metri.

Cultivarea arborelui de goji sub formă de copac are avantajul unui cules mai rapid şi mai comod al fructelor şi permite o privire de ansamblu mai bună în diferitele stadii de dezvoltare a plantei, pentru a putea interveni cu remedierile necesare. Aerisirea acestor etaje duce la o cresterea a calitatii fructelor de Goji.

Arbustiul de goji va fi sustinut de un martor/arac pana cand acesta ajunge la maturitate si va fi destul de viguros incat sa se autosustina.

Plantarea pe spalier poate duce la productii sporite datorita cresterii densitatii de plantare. Furtunele de picurare pot fi trase mult mai usor, urmand randul arbustilor. Distanta intre plantele de Goji poate fi redusa sub 1 m.

Distanta dintre randuri va fi realizata luand in considerare recomandarile plantarii sub forma de pom, respectiv tinand cont de utilajele si tehnologia ce va fi utilizata in plantatie.(minim 2 metri)

Am atasat niste poze ce descriu destul de bine acest procedeu.


                                                   Plantare tip pom


Plantare tip spalier






Plantare tip tufa



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu