Nutritia
minerala a plantelor este un proces fiziologic de aprovizionare a plantelor cu
substante nutritive.
Macroelementele
sunt :C, O, H, N, P, K, Ca, S, Mg, Na, Cl si Si, iar microelementele sunt Fe,
Mn, B, Sr, Cu, Zn, Ba, Ti, Li, I, Br, Al, Ni, Mo, As, Pb, Va, Rb, si altele.
Cand in nutritia
plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli
fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a
tulpinii, a frunzelor, sau a fructelor.
Multe macroelemente
sun absolut necesare pentru cresterea si dezvoltarea normala a plantelor.
Acestea sunt N, P, K, Ca, S si Mg. La anumite grupe de plante se mai adauga si
Na, Cl si Si.
- Azotul este un element plastic. El intra in structura moleculelor de nucleoproteine, protidelor protoplasmatice, lipoproteinelor din citomembrane, in structura apoenzimelor, a coenzimelor, a vitaminelor B1, B6, B12, a hormonilor vegetali, a pigmentilor fotosintetici (clorofile si ficobiline) si a stearidelor vegetale. Carenta azotului in nutritia plantelor duce la ingalbenirea frunzelor la incetinrea sau oprirea cresterii acestora. Excesul de azot duce la prelungirea perioadei de vegetatie, la formarea abundenta a frunzelor si la marirea sensibilitatii la boli. Azotul poate fi luat de plante din sol, din apa, din atmosfera si chiar din corpul altor organisme.
- Fosforul este absorbit din mediu sub forma de ioni
PO3- , ajunge in celula fara a fi redus si intra in
compozitia unor compusi organici de mare insemnatate fiziologica. El
participa la alcatuirea fosfoprotidelor si fosfolipidelor din protoplasma
si nucleu, fosfolipidelor din graunciorii de amidon si aleurona, lecitinelor
din citomembrane, fitinei si a nucleotidelor, cu grupe macroergice de ~ P(ADP,
ATP). Fosforul intra in compozitia unor coenzime. El indepialineste rolul
energetic central in reactiile de sinteza si de oxidare biologica. El
participa in fotosinteza, glicoliza, ciclul Krebs, sistemul Redox al
lantilui respirator, etc. Fosforul favorizeaza nutritia, cresterea, inflorirea si
fructificarea, depunerea hidratilor de carbon in fructe, sfecla de zahar,
tuberculi. Micsoreaza consumul specific de apa al plantelor. Fosforul se
acumuleaza in organele tinere si in seminte. In lipsa lui, plantele raman
mici, radacinile sunt lungi si rare, tulpina rigida, frunzele
verde-inchis, pana la albastru-verde, luand de multe ori o culoare rosie
sau purpurie.
- Potasiul este un element indispensabil pentru
metabolismul plantei, participand in sinteza aminoacizilor si a
proteinelor. El actioneaza ca un element biocatalizator, stimuland
numeroase procese fiziologice. El regleaza absorbtia azotului de catre
plante, prelucrand nutritia amoniacala, oxidarea amoniacului, iar in cazul
nutritiei nitrice, reducerea nitratilor. Potasiul stimuleaza functionarea
unor enzeme care participa in procesul de respiratie si in metabolismul
hidratilor de carbon, in metabolismul azotului si sinteza vitaminelor. El
stimuleaza si sinteza clorofilelor si intensitatea fotosintezei. Sporeste
capacitatea plantelor de a absorbi apa, si de a rezista la ger si seceta.
El favorizeaza intensificarea acumularii glucidelor in planta. Potasiul
circula foarte rapid in xilemul plantei sub forma de ioni. Se acumuleaza
mai ales in tesuturile tinere cu metabolism intens si crestere rapida,
dintre care varfurile vegetative, cambiul si periciclul. Toamna, inainte
de caderea frunzelor, potasiul migreaza din ele in ramuri sau tulpina.
Carenta potasiului in nutritia plantelor diminueaza cresterea si
dezvoltarea lor. Se produce o brunificare si rasucire a frunzelor. Se
deregleaza metabolismul, scade intensitatea fotosintezei, a protosintezei.
Se diminueaza cantitatea amidonului si proteinelor, se micsoreaza
rezistenta la boli, iar la anumite specii pe fata inferioara a frunzelor
apar pete albe, galbene, brun-roscate sau brune.
- Calciul este absorbit de plante sub forma de
cationi(Ca2+ ). El este acumulat in protoplasma, vacuole,
cloroplaste, mitocondrii. Calciul are un rol important in desfasurarea
mitozei cu implicatii in organizarea cromozomilor. El intra in structura
chimica a enzimelor lipaza, esteraza, colinestraza. Calciul indeplineste
rol activator al enzimelor argininchinaza, adenozinfosftaza,
adenilchinaza. El joaca un rol important si in fixarea sarcinilor negative
la suprafata protoplasmei. Impreuna cu potasiul, calciul participa la
mentinerea echilibrului hidric celular. El este antagonist al ionilor Al2+ Mg2+,
Zn2+, Fe2+,K+,Na+,NH+,Al3+ ,
inlaturand actiunea lor vatamatoare, in caz de exces. Calciul
neutralizeaza acizii organici si stimuleaza formarea perilor absorbanti pe
radacina. Carenta calciului in nutritia plantei se manifesta prin oprirea
cresterii, prin rasucirea frunzelor tinere, care capata o culoare verde
deschis, varful vegetativ uscandu-se, radacinile ramanand scurte, groase,
cu varfurile uscate. Excesul de calciu in plante determina imbatranirea
prematura, iar excesul de calciu in sol produce insolubolizarea borului,
soldata fiziologic cu aparitia clorozei la frunze.
- Sulful este absorbit de plante sub forma de ioni
SO2- , compusi organici cu sulf, ca cistina. Cerinte mari
de sulf au ceapa, usturoiul, mustarul, telina, floarea soarelui, si
rapita. In organismul plantei cantitati mai mari se acumuleaza in
semintele de mustar negru, in bulbul de ceapa si in cel de usturoi. Sulful
intra in constitutia chimica a unor aminoacizi, a unor enzime si a unor
coenzime. Insuficienta sulfului in nutritie produce incetinirea si apoi
oprirea din crestere. Frunzele se ingalbenesc si apare o imbatranire
prematura
- Magneziul este un
element absolut necesar plantelor, indispensabil formarii clorofilei, in
procesul de sinteza a glucidelor, lipidelor si proteinelor. El este un
activator al multor enzime necesare respiratiei, activator al enzimelor ce
participa in sinteza ARN si AND. Insuficienta magneziului in nutritie se
manifesta prin aparitia unei coloratii galbene-portocalii, pe marginea
frunzelor sau aparitia unor pete clorotice de culoare verde-inchis pe
lamina cloriara.
- Sodiul se afla in cantitati mai mari in algele
marine si in plantele superioare de saraturi (halofite). El este
schimbabil cu alti cationi, cum ar fi Ca2+ , sau K+ .
Sodiul are ca functie mentinerea presiunii osmotice in celule.
Insuficienta sodiului la plantele halofile se manifesta prin culoarea
deschisa a frunzelor, aproape alba, prin aparitia de pete necrotice.
- Clorul este un element prezent in toate
plantele. El se acumuleaza in cantitati mai mari in algele marine, in
ferigi si i plantele halofile. Plantele superioare il iau din sol prin
sistemul radicular si din atmosfera in stare gazoasa, prin stomatele
frunzelor. Insuficienta in nutritie determina cloroza frunzelor la tomate,
ondularea marginilor frunzelor si inhibarea cresterii radacinilor,
dereglarea metabolismului plantelor.
Microelmentele sunt
prezente in cantitati mici in corpul plantelor. Prezenta lor este insa absolut
necesara. Ele intervin in metabolismul general, in cresterea si dezvoltarea
plantelor, in procesele de imunitate. Lipsa unui microelement poate fi corectata
prin adaugarea lui in mediu.
- Borul are un rol fiziologic multiplu, participand in
metabolismul plantei, ca anion si formand esteri fiziologici activi. El
stimuleaza absorbtia unor macro- si microelemente. Insuficienta lui in
nutritie provoaca cloroza, rasucirea si deformarea frunzelor superioare,
moartea prin uscare a mugurilor terminali, oprirea proceselor de crestere
si dezvoltare, aparitia de pete brune sau negre in interiorul fructelor
sau a unor organe.
- Fierul este utilizat de plante sub forma de
saruri feroase si ferice . El este absorbit de plantele terestre prin
sistemul radicular, iar de plantele acvatice, submerse prin intreg corpul
lor sub forma de ioni. Carenta ferului in corpul plantei determina
ingalbenirea frunzelor si incetinirea cresterii.
- Cuprul intra in compozitia chimica a multor
substante. El constituie componentul metalic al fenoloxidazei, lactazei,
ascorbic-acid-oxidazei. Continutul cuprului in plante variaza de la urme,
pana la 46 p.p.m. Carenta cuprului apare mai ales pe terenurile mlastinoase.
Aceasta se manifesta prin vestejirea si decolorarea pana la o noanta alba
a frunzelor tinere.
- Zincul este indispensabil pentru plante. El este
absorbit de acestea din mediul de viata, sub forma de ioni. El este
raspandit la plantele inferioare (alge si ciuperci) si la plantele
superioare. Zincul intra in structura chimica a enzimelor carbohidraza,
fosfataza si numeroase dehiodrogenaze. Carenta lui in corpul plantelor se
manifesta prin reducerea cresterii plantelor, dispunerea in rozeta a
ramurilor si frunzelor terminale, patarea cu galben a frunzelor. Vita de
vie, inul, hameiul ricinul si porumbul sunt sensibile la lipsa din
nutritie a zincului. Graul, secara, ovazul si mazarea sunt mai putin
sensibile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu