miercuri, 8 iulie 2015

Microelemente, Fosforul

Fosforul un element nutritiv cu rol major in metabolismul plantelor

Fiecare planta are nevoie de anumite cantitati de elemente nutritive pentru crestere si dezvoltare. Acestea sunt: macronutrienti de ordin primar (N, P si K), macronutrienti de ordin secundar (S, Ca si Mg) si microelemente (Fe, Mn, Co, Cu, Zn, B, Mo, Cl)

Fosforul din sol
Este intalnit in roci ce contin fosfor sub forma de fosfat de calciu. Este o forma greu solubila si incet utilizabila de catre planta. Concentratia de ioni de fosfat in solutia solului este scazuta (0,1-1,5 mg / litru sau  0,1-1,5 kg / ha). El este fixat  in sol pe trei suporturi:
  • pe lut prin puntilor de calciu.
  • pe humus sub forma de humo-fosfat
  • calcar activ
Fosforul  din sol in general este solubil, dar poate deveni insolubil prin precipitare in sol acid sub forma de fosfat de fier sau alumina, prin cristalizare in mediu alcalin sau difuzia in straturile de argila.
Din aceste considerente este nevoie sa introducem in sol ingrasaminte ce contin fosfor asimilabil usor de catre plante. Ingrasamintele organice au o serie de avantaje ca:
  • materia organica prin descompunere este o sursa de fosfor usor de absorbit si la dispozitia plantei
  • materialele organice protejeaza fosforul impotriva insolubilizarii
  • reorganizarea vietii microbiene folositoare din sol
  • combinarea cu humus sub forma de  humo-fosfat
Ingrasamimtele organice aduc in sol fosfor usor asimilabil de catre plamta in raport cu cele minerale.
 Rolul fosforului in plante.
Fosforul are 3  functii fiziologice esentiale:
  • functii celulare: afectează toate mecanismele de diviziune celulara si reproducere. De asemenea, participă la dezvoltarea membranelor celulare
  • functie energetica: fosforul ajuta la  stocarea si furnizarea de energie pentru toate reactiile chimice celulare
  • functile metabolice: are rol de catalizator în reactiile de sinteză a zaharurilor.
Fosforul este un element nutritiv esential pentru cresterea plantelor iar rolul fosforului nu poate fi inlocuit de nici un alt element nutritiv. Din aceste considerent  este necesara o aprovizionare adecvata a plantei. Fosforul joaca un rol primordial in metabolismul plantelor, participand la procesul de fotosinteza, respiratie, biosinteza glucidelor, lipidelor, fosfatidelor, enzimelor.
Carenta de fosfor duce la intarzierea cresterii plantelor. Fosforul creste rezistenta plantelor la seceta, stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular, intensifica infratirea la cerealele paioase, are rol important in procesul de fructificare si formare a semintelor. Insuficienta fosforului, indeosebi in primele perioade de vegetatie, influenteaza negativ procesele de crestere si dezvoltare a plantelor. Carenta de fosfor se manifesta prin intarzierea cresterii, ramificare redusa, sistemul radicular slab dezvoltat si coacere intarziata. La pomi, carenta de fosfor afecteaza cresterea mugurilor de rod, si determina caderea prematura a fructelor. 

     
 Fosforul in ingrasamintele Italpollina
Fosforul din produsele Italpollina este de origine organica, obtinut din doua surse de materii prime :
  • gunoi de pasare sub forma de fitat care o rezerva in forma de fosfor din plante.  Fitatii sunt descompuse rapid in functie de microorganismele din sol si devin rapid disponibile pentru plante.
  • guano-fosfat format din excremente de pasari marine care pescuiesc o hrana bogata in fosfor, ceea ce explica continutul ridicat de fosfor a acestei materii prime. Acest guano-fosfat este sub forma de fosfor organic. Avand origine organica este usor descompus de acizii organici din sol, ceea ce-l face, usor accesibil de catre  plante.
Daca aveti un frunze de culoare verde inchisa cu culori violete, rosii sau albastre este un semn de deifienta de fosfor (P)
Mulți confunda o deficienta de fosfor (P) cu o problemă de ciuperci deoarece capetele frunzelor arata ca o problemă de ciupercă, dar paguba are loc la capatul frunzelor. Parti afectate de o deficienta de fosfor (P) sunt frunzele mai vechi sau toata planta.

Deficiente de fosfor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu