luni, 29 mai 2017

Comportamentul plantei Goji in cazul apei in exces

Comportamentul plantei Goji in cazul apei in exces

O problema aparuta odata cu vremea capricioasa din ultimele luni, este excesul de apa, care in unele zone cu tipuri de sol argilos, greu drenabil, a dus la afectarea plantelor de Goji. In urma consultarii cu colegii ce au trecut prin aceste incercari si specialisti horticultori, am incercat sa gasim solutii de rezolvare a acestor probleme.

Solul ud si argilos retine o mare cantitate de apa care ingreuneaza munca pe acel teren in anumite perioade ale anului. Aceasta poate duce chiar la inecarea plantelor si a culturilor.
Cantitatea optima de apa, oferita plantelor din cultura, le asigura dezvoltarea armonioasa, lipsita de probleme. Daca un aport prea mic de apa poate dauna sever plantelor tale, la fel de nociv se va dovedi si aportul excesiv de umiditate.

Această îmbibare cu apă impiedica buna oxigenare a radacinilor si in cele din urma, favorizează putrezirea acestora, care poate determina chiar moartea plantelor. Fiecare plantă are cerinţele ei de apă, specifice.

Goji, nu se dezvolta bine, in soluri in care apa nu este drenata corespunzator. Baltirea a dus la stagnari de crestere, imbolnavirea arbustiului si chiar moartea acestuia odata cu putrezirea radacinilor.
Identificarea din timp a semnelor care indica existenta apei in exces este esentiala, la fel si masurile preventive sau, dupa caz, reparatorii, pentru ca productia sau chiar planta sa nu aiba de suferit. 

Simptome:
  •       ingalbenirea frunzelor;
  •       caderea frunzelor;
  •       putrezirea radacinilor;
  •       formarea de mucegai sau alge la baza arbustiului si pe partea inferioara a frunzisului.

Exista recomandari de extragere a arbustiului din locul respectiv, dar din pacate nu poate fi aplicat decat pentru un numar limitat de plante. Un sant de drenaj poate fi util in cazul terenurilor ce au putina panta pentru scurgerea apei.

 In general un loc acoperit de vegetatie are o capacitate mai redusa de retinere a apei decat un teren proaspat arat sau tinut la negru. Deci existent trifoiului sau a ierbii intre randurile de Goji poate intarzia sau reduce perioada de baltire.

Zeolitul:

Nu in ultimul rand, utilizarea zeolitului in cultura, la plantare (recomandat) sau chiar la culturi deja infiintate, poate rezolva problema apei in exces.
  •  Absoarbe o cantitate impresionanta de apa (44% din volumul propriu),  
  •  Aflat in apropierea radacinilor face ca arbustiul sa aiba o mai buna oxigenare
  •  Zeolitii naturali sunt fertilizatori cu eliberare lentă
  •  Folosit la plantare, zeolitul, duce la o stimulare a cresterii radiculare mai rapida si mai bogata
  •  Zeoliti deţin substanţe nutritive necesare plantelor (potasiu, calciu, magneziu şi azot sub formă de amoniu)
  •  Zeoliti reţin, de asemenea, apă si nutrienti în structura lor poroasă, ceea ce înseamnă că plantele au întotdeauna un rezervor de apă şi substanţe nutritive uşor disponibile în sol
  •  Utilizarea zeolitului reduce costurile cu tratamentele, fertilizare si combatere, cu peste 25%, reduce consumul de apă deoarece mai putina apa se pierde din cauza filtrarii şi evaporarii, iar îngrăşămintele se pierd mai puţin din cauza spalarii.
  •  Zeolitul poate fi folosit cu succes pentru cresterea PH-ului (testat de noi in plantatie cu o crestere de la 5,3Ph  la 6,5 Ph), pentru a modifica soluri sărace calitativ, sau ca aditiv în amestecuri de substrat pentru o mai buna drenare.
  • PENTRU RECOMANDARI CU PRIVIRE LA UTILIZAREA ZEOLITULUI VA RUGAM SA NE CONTACTATI 
Pentru cei interesati de infiintarea unei culturi de Goji, Pepiniera Goji Bio Brasov, singura certificata Bio din Romania, comercializeaza plante Goji certificate, de cea mai buna calitate, la preturi fara concurenta, pentru pachetul oferit.

Cu o experienta in cultura de Goji de peste 4 ani, Plantatia Goji Bio Brasov, realizeaza impreuna cu
specialisti horticultori,  Tehnologii pentru cultura de Goji, personalizate, pe baza rezultatelor testelor la sol. De asemenea planul de afaceri poate fi adaptat cerintelor dumneavoastra, a dimensiunii culturii si a pozitionarii geografice.

In functie de aceste rezultate, putem oferi un plan de fertilizare si combatere, dedicat culturii dumneavoastra de Goji, cu recomandari de utilizare a substantelor aprobate in cultura ecologica sau conventionale, precum si amendamente la sol, in functie de regiunea unde este situate cultura si de PH-ul terenului. Se vor regasi metode de plantare, intretinere si taiere a plantei Goji.

Primul pas este sa ne trimiteti un esantion din solul dumneavoastra. De acolo ne ocupam noi...

Costurile acestor tehnologii vor fi scazute din valoarea materialului saditor achizitionat.

Pentru mai multe informatii vizitati:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu