marți, 21 februarie 2017

De ce sa folosim un material saditor certificat de Goji.

De ce sa folosim un material saditor certificat de Goji.

Din ce in ce mai multa lume, cultivatori de buna credinta, ne solicita ajutorul pentru a remedia sau rezolva niste probleme cu care se confrunta. 

In urma achizionarii unui material saditor de Goji de la persoane diverse si nu producatori autorizati, s-au trezit in cultura cu mai multe soiuri, unele chiar nerecomandate a fi utilizate si aici ma refer strict la Gardurarita noastra, foarte prezenta in flora spontana. Din testele existente, consumul fructelor acesteia pot dauna serios sanatatii fiind considerata chiar toxica. 

Celelalte probleme sunt mai usor de gestionat si tin de faptul ca orice promisiune facuta la achizitia plantelor a incetat odata cu livrarea, respectiv plata acestora. Lumea nu intelege faptul, ca fara o experienta petrecuta in cultura de Goji de macar un an de zile nu poti sustine ca poti oferi sfaturi si recomandari pentru intretinerea si cresterea calitatii unei plantatii de Goji.

Unii producatori nu sunt intotdeauna interesati de ceea ce se intampla cu plantele lor dupa vanzare. Chiar daca unii dintre acestia sunt oameni bine intentionati si au realizat un material saditor de calitate, fara un certificat de provenienta, altul decat cel de producator agricol, care nu poate fi folosit legal in producerea de plante Goji, nu avem garantia ca intreaga cultura poate fi inregistrata ulterior. 

Conform legii, pentru infiintarea unei culturi de peste 5000m2, este nevoie de o autorizatie de plantare, care nu poate fi eliberata fara a face dovada utilizarii unui material saditor certificat. 

Daca toate astea ar fi cunoscute am preîntâmpina probleme ce pot aparea uneori prea tarziu pentru a fi rezolvate. 

In privinta culturii de Goji nu mai avem nicio scuza. De acum nu mai putem discuta de un pionierat. Exista cultivatori cu experienta si e pacat sa nu-i ascultam sau sa nu le cerem sfatul. Documentele de provenienta si garantie sau lipsa acestora, pot face diferenta intre o atitudine relaxata cu privire la cultura de Goji sau una tensionata, ce poate creea situatii extreme pentru cultivator sau plantatie. 

Un alt aspect intalnit la cei ce ne solicita sprijinul, este ca in momentul achizitionarii plantelor de la cei ce se considera producatori, au primit garantia desfacerii fructelor la momentul intrarii pe productie. Promisiune bineinteles nesustinuta de niciun document sau angajament iar ulterior nici macar o recunoastere a promisiunii. 

Daca doriti ca singura preocupare a dumneavoastra sa fie cum sa produceti un fruct de Goji de calitate fara stresul a ceea ce se va intampla in viitor cu plantatia, trebuie sa intelegeti ca experienta noastra va poate folosi. 

IMPORTANT 

  • Daca doriti sa infiintati o cultura de Goji, apelati la producatori autorizati si cultivatori cu experienta pentru planul de afacere ce va sta la baza plantatiei dumneavoastra. (avem recomadari pentru fiecare zona)
  • Achizitionati doar material saditor certificat pentru a avea garantia ca ati primit ceea ce ati comandat, eventual sa va recomande culturi infiintate de acestia, in trecut.
  • Experienta cultivatorului nu poate fi evidentiata doar prin poze. Daca va uitati cu atentie veti vedea ca aceste poze se repeta la mai multi vanzatori.
  • In  acest moment in Romania nu exista centru de colectare si prelucrare al fructelor de Goji. Vor aparea in curand insa doar culturile cu vechime intrate pe rod va pot facilita o eventuala colaborare si nu niste vanzatori de plante. De ce ar fi interesat un asemenea centru de colectare de activitatea unui producator neautorizat de Goji. 
  • Odata cu aparitia proiectelor cu finantare europeana, necesitatea utilizarii unui material saditor certificat a devenit evidenta. Fara un asemenea document achizitionarea unei plante Goji nu este considerata eligibila pentru finantare.
  • Aveti nevoie de parteneri in producerea si desfacerea acestor fructe. Numai impreuna putem sa realizam o piata de desfacere. Suntem cu totii colegi si nu concurenti.
  • Un producator autorizat ofera un pret corect pentru planta de Goji. In acest pret, deseori negociabil, intra toate cheltuielile pentru a intretine o cultura, o relatie cu specialisti horticultori si chiar promovarea Goji in Romania. Salariatii, investitiile si certificarile se regasesc deasemenea in aceste preturi. Cum poate cineva care produce in spatele casei cateva plante, sa ceara preturi chiar mai mari fara nicio cheltuiala sau autorizare? Si totusi se intampla...
Sper sa considerati aceste recomandari interesante iar deciziile de acum inainte vor fi luate cu mai multa atentie.
Plantatia si pepiniera Goji Podeele Mici Brasov, este doar una din societatile ce va pot ajuta. Avem realizari unice in Romania, dar puteti apela cu incredere la toti colegii nostrii, pentru informatiile necesare dezvoltarii unei culturi de Goji de calitate.

De noi puteti da accesand :

Va multumim  pentru alegerea facuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu