sâmbătă, 8 august 2015

Sirop de Catina

Beneficiile siropului de catina pentru organism



Cătina este un arbust fructifer sălbatic, originar din Asia de Sud, ale cărui proprietăți benefice sunt cunoscute de mai bine de 2000 de ani, din China Antică.
 Cătina conține o cantitate de zece ori mai mare de vitamina C decât citricele(conținutul depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspăt), și poate fi considerată cel mai bun vaccin antigripal natural. Cătina este, de asemenea, un puternic luptător cu diverse boli precum cele de piele, anemie, hepatită, și boli vasculare.
 Fructele, mici și de culoare portocaliu intens în perioada în care sunt coapte, au un gust specific, acrișor, și prezintă o aromă specifică. Ele pot fi consumate ca atare, sau pot fi preparate sub formă de macerat, suc, vin sau sirop. Perioada de maturitate maximă și implicit perioada de recoltare este începând cu luna august până în luna octombrie.
 Sucul de cătină are atâtea proprietăți benefice pentru organism încât poate fi considerat aproape un panaceu universal. Vitaminele A și E, conținute de fructele de cătină ajută la vindecarea arsurilor (inclusiv a celor solare), ajută la cicatrizarea rănilor, întineresc pielea și previn ridurile de expresie.
 Cătina are proprietăți detoxifiante și este foarte recomandată în timpul curelor de detoxifiere sau slăbire, deoarece contribuie la arderea grăsimilor și în același timp reglează nivelurile glicemiei.
 Sucul de cătină este recomandat în cazul afecțiunilor hepatice. O cură cu 5-6 lingurițe de suc de cătină pe zi stimulează ficatul și vezică biliară, îmbunătățindu-le activitatea. Același suc de cătină este bun pentru a reduce nivelurile colesterolului cu densitate scăzută (colesterolul „rau”-Low Density Cholesterol), pentru a preveni îngroșarea arterelor și a combate coagularea sângelui.
 Cătina, pe lângă vitamină C, este bogată în beta-caroten, și se pare că în cătină se găsește în concentrații mai mari decât în morcovi, dar este bogată și în zaharuri, pectine, acizi grași esențiali și aminoacizi esențiali. Este bine de știut că scoarța arbustului are și ea proprietăți antiinflamatoare, antibiotice și cicatrizante.
 Fructele sunt destul de scumpe în piețe, dat fiind faptul că se culege foarte greu de pe ramuri, acestea fiind prevăzute cu țepi de diferite lungimi. În sălbăticie, fructele sunt consumate de diverse păsări mici.
 Iată rețeta pentru siropul și pentru uleiul de cătină:
 Sirop de cătină
 Ingrediente:
•1,5 kg cătină
•800 grame miere
 Din cele 1,5 kg de cătină, dându-le prin storcatorul de roșii, vom obține 1 litru suc de cătină. Sucul se amestecă cu mierea și se toarnă în recipiente pe care le păstrăm la frigider sau chiar în congelator.
 Ulei de cătină
 Ingrediente:
•150 g fructe de cătină mărunțite
•150 ml ulei de floarea soarelui/de măsline/de migdale
 Amestecați fructele mărunțite împreună cu uleiul, țineți recipientul la temperatura camerei timp de 2-3 săptămâni și amestecați de câteva ori pe zi. După această perioadă de timp transferă partea limpede de deasupra uleiului într-un vas de sticlă. Se depozitează într-un loc răcoros și ferit de lumină.
Link -http://eveste.ro/blog/2014/08/21/beneficiile-siropului-de-catina-pentru-organism/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu