duminică, 26 iulie 2015

TRIPSUL

TRIPSUL o amenintare serioasa pentru culturi.


Prezentare
Este intalnit pretutindeni cu preponderenta in zonele de campie, atat in sere solarii cat si in camp. In serele incalzite se inmulteste tot timpul anului, iar in rest ierneaza in sol. Poate avea 5-6 generatii pe an, inmultindu-se pe cale asexuata. Femela depune 30-50 oua in tesuturile funzelor, florilor sau fructelor plantelor gazda. Larvele se hranesc cu respectivele tesuturi, iar o generatie completa a tripsului functie de conditiile de mediu este de 15-40 zile.

Mod de daunare
Tripsul este un daunator polifag care ataca cele mai diverse specii de legume, pagube importante producand in culturile de tomate si ardei. Larvele colonizeaza partea inferioara a frunzei si impreuna cu adultii se hranesc cu sucul celular, prin intepare si sugere. Atacul se poate recunoaste dupa urmele lasate pe fructe si frunze. Datorita atacului pe frunze si fructe apar pete decolorate, care cu timpul devin argintii si chiar brune. Din cauza atacurilor de trips, se obtin productii reduse si de slaba calitate.

O actiune extrem de periculoasa este faptul ca tripsul este principalul vector de transmitere a virusului petelor de bronz (TSWV). Tripsii infectati isi mentin capacitatea de infectie pe toata perioada vietii

Combatere 
Combaterea acestui daunator este extrem de dificila datorita adaptabilitatii lui la mediu si a rezistentei pe care o face fata de produsele chimice.
Poate fi mentinut sub control (sub pragul de daunare), utilizand, combatere biologica cu pradatori. Acestia consuma tripsul , ramanand o populatie mica care nu dauneaza culturilor si se creaza in acest mod un echilibru intre pradator si Trips. Ca pradatori se utilizeaza: Amblyseius-System (Amblyseius cucumeris)Swirskii-System (Amblyseius swirskii) sau Orius-System (Orius spp)
Ultimele cercetari in combatrea tipsului au condus spre produse biologice cu efecte devastatoare asupra acestui daunator. Aceste produse inhiba functiile organelor Tripsului si conduce la moartea acestuia. Rezultate foarte bune au fost obtinute cu amestecul a doua produse , BOUNDARY SW 350-400 ml si HUNTER SW 170-190 ml/100 litrii apa. Este important ca pH-ul apei sa fie 5,5-6. Aplicarea se repeta la interval de  5-7 zile. Thripsul nu realizeaza rezistenta la aceste produse. Pe langa efectele eliminarii daunatorilor aceste produse stimuleaza dezvoltarea vegetativa a plantelor si creste productia.


 Produsul pentru combatere:
 Cele 2 substante se pot amesteca pentru a efectua o singura aplicare foliara.
  • BOUNDARY SW:  35 ml / 10 litri de apa

  • HUNTER SW:        17ml / 10 litri de apa
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu