marți, 7 iulie 2015

Prevenire cadere rasaduri Goji

CADEREA PLANTELOR (Pythium spp/Phytophthora spp/Rhizoctonia solani)


Consideratii despre boala
Moartea (aderea) plantelor in faza de rasad produce pagube insemnate. Acest simtom este cauzat de mai multi factori, cele mai importante distrugeri fiind cauzate de ciuperci din genurile Pythium spp, Phytophthora spp si Rhizoctonia solani.
Simptome
Boala se manifesta pe tulpina si radacini, fiind extrem de periculoasa la rasaduri in prima parte de vegetatie a acestora cand apar leziuni de culoare maronie la nivelul radacinii care avanseaza pe tulpina si provoca moartea plantei. Simptome mai apar si la baza tulpinii sub forma unor zone cu tesut moale si umed (dand impresia unei cupituri) care in scurt timp devin maro. Plantele afectate cad si mor.
Infectia
Agentii patogeni ai bolii supravetuiesc sub forma de spori in sol sau pe resturi organice, mai ales pe solurile unde au fost cultivate tomate. Plantele pot fi imbolnavite de fungii care penetreaza direct tesutul epidermal al radacinilor tinere sau prin ranile provocate de insecte respectiv lucrari de intretinere. Aceasta situatie este extinsa in rasadnite neprofesionale, unde temperatura atmosferei respectiv substratului si umiditatea nu sunt adegvate. Severitatea atacului creste cand este asociata cu atacul altor agenti patogeni.
Culturi atacate
  • tomate
  • ardei
  • vinete
  • pepene
Tratament
Se aplica prin stropire (apa de irigat) PHOSPHIT-ONE 10 ml/10 litri apa+ Topsin 10g /10 litri apa. Aste recomandat o aplicare preventiva dupa rasarire.
Produsul de combatere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu