vineri, 10 iulie 2015

MANA - o boala intalnita si la arbustii de Goji

Mana (Phytophthora infestans/Pseudoperonospora cubensis/ Peronospora destructor)

Pentru cei interesati
In aceasta perioada, se pot întâlnii in culturile de Goji, arbusti cu frunzele patate sau uchiar uscate. Raspunsul laboratorului la care am trimis cateva mostre de frunze a fost ca acestea sunt afectate sau incep sa fie afectate de Mana.
Situatia nu este grava, planta nu se pierde, dar frunzele afectate vor cadea, lasand loc altora noi si sanatoase. Acest lucru poate intarzia dezvoltarea fireasca a arbustiului. 
Daca sunt aplicate, din timp, substante de combatere a manei, planta de Goji isi revine foarte repede. De altfel Mana afecteaza la Goji doar frunzele mai vechi de la intrarea acesteia in vegetatie iar lastarii noi cresc fara a fi afectati.
Mana  este favorizata de picaturile de apa pe frunze si nebulozitate ridicata Atacul apare in camp, cu o probabilitate de 20%,în jurul datei de15 iunie, iar in perioada 20iunie-10 iulie probabilitatea aparitiei este de 55%. Aparitia atacului este favorizata de frecventa mare a ploilor si a temperaturilor de 16-22 grade C. Trebiuie evitata udarea prin aspersie.
Simptome
Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor ( frunze, tulpini, flori si fructe). Pe frunze ( varf si margine) apar pete mari, de forma neregulata, de culoare verzuie, care se brunifica in timp. In dreptul petelor se observa un puf fin, albicios, care reprezinta fructificatiile ciupercii. In timp, zonele atacate, se necrozeaza iar frunzele se usuca. Florile si fructele tinere care au fost infectate, se brunifica si cad. Atacul pe fructe debuteaza de regula, la locul de insertie a  pedunculului fructelor sub forma unor pete mari, de culoare brun-maslinie, care se maresc cu rapiditate, devin brune si cuprind in scurt timp fructele in intregime. Pe tulpina  apar pete brune, care conduc la uscarea acesteia.
           
      
      














Anul trecut ca si anul acesta utilizand cele doua substante am reusit sa refacem plantele afectate in cel mai scurt timp. Substantele utilizate sunt aprobate in cultura ecologica.
Rezolvare:
BLOCKS               SAU /SI                        SCUDO
 Dozaj:
Se pot amesteca pentru a efectua o singura aplicare foliara.
  • BLOCKS:  25-30 ml / 10 litri de apa
  • SCUDO:   preventiv 10ml / 10 litri de apa ; curativ  20 ml /  10 litri de apa


12 comentarii:

  1. O postare foarte bine venita si de ajutor. Eu am aceeasi problema si o sa folosesc tratamentul indicat de dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim si va dorim mult succes. Daca mai sunt probleme vom incerca sa le rezolvam impreuna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doar dupa 4 zile de la aplicarea tratamentului o mare parte din plante au inceput sa isi revina si apar frunze noi si sanatoase

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur pentru dumneavoastra. Poate niste poze din cultura, inainte si dupa tratament...

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. la mine se ingalbenesc frunzele si au pete maronii pe ele si cad mi a murit si o planta de anu 2 ce sa le fac ???

    RăspundețiȘtergere
  7. Trimite poze cu frunzele pentru a ne putea da seama de problema. Pentru planta matura problema ar putea fi la radacina.

    RăspundețiȘtergere
  8. Gojiile plantate de noi au frunze (70-80%) uscate , sunt plini de flori si fructe mici, nu am facut tratatamente. Sunt plantate de 2 ani.

    RăspundețiȘtergere
  9. Goji meu are pete albe pe frunze si sunt semi-ofilite. E in primul an. Cu ce sa il ajut? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua
    Am si eu o problema cu goji in anul 2
    Se usuca frunzele si pare o mana ca la rosii
    S a raspindit repede.ce sa folosesc ca tratament? Merci

    RăspundețiȘtergere